Wanita Ini Kongsi Resepi Makanan Tradisi ‘Kekal Sihat & Awet Muda’. Boleh Amalkan Minuman Ini

Ini dia makanan dan minuman untuk awet muda yang wajar kita semua kaum perempuan amalkan untuk tujuan kesihatan dan kecantikan. Dikatakan jika hidangan ini jika diambil selalu anda akan rasa lebih bertenaga dan nampak berseri.

Apa tidaknya salah satu bahan yang digunakan adalah cendawan tremella atau white fungus di mana khasiatnya hampir sama dengan sarang burung. Jadi tidak hairanlah menjadikannya cukup hebat dan bertindak aktif untuk melewatkan kesan penuaan pada wajah.

Oleh itu, usah tunggu lagi. Ayuh kita pelajari resipi penyediaannya sebagaimana yang dikongsikan oleh Puan Khairunissa untuk manfaat bersama. Selamat mencuba!

LUK MEI ni ialah makanan tradisi Korea,Cina & Jepun sejak ratusan tahun dulu. Bertuah betul diri dapat resepi ni. Hari ini saya share dengan korang semua supaya korang pon boleh sihat dan awet muda.minuman awet muda, minuman luk mei, sup luk mei, luk mei halal, minuman kesihatan, minuman kekal sihat, minuman cina, minuman korea, minuman jepun

 

http://petuaibu.com/wp-content/uploads/2018/02/luk-mei-e1517499322165.jpg

Bahan-Bahan:

 

1. Cendawan Tremella @ WHITE FUNGUS ( Khasiatnya hampir sama dengan sarang burung )
Barli (optional)

3. Barli (Optional)

Image result for Barli

 

4. Jujube (Kurma Merah)

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJOZj99XlZTRi4kGAmaJX8vVPLg6afbCmreH4aKX96sqy5MTS7

 

5. Longan Kering

https://secure.ap-tescoassets.com/assets/MY/486/9555216557486/ShotType1_328x328.jpg
6. Gula Batu

Image result for Gula batu

7. Daun Pandan.

Related image

Cara Masak:

1. Rendam barli 30 minit dan cendawan sampai lembut dan kembang. Buang tampuk berwarna kuning di bawah cendawan.

2. Rebus barli terlebih dahulu sampai empuk baru masukkan cendawan. Rebus lagi selama 40minit dengan api sederhana.

3. Kemudian masukkan longan kering, kurma dan daun pandan serta gula batu. Rebus lagi lebih kurang 20 minit atau bila nampak kurma merah itu sudah kembang.

Sedap dimakan ketika sejuk.

**Kalau rebus pakai periuk tanah lebih bagus.
* Gula batu boleh digantikan dengan gula kerek/gula organik(tapi masukkan lepas rebusan sudah siap) untuk rasa ala-ala laicikang

 

Khasiat:

meningkatkan kelembapan kulit.
anti penuaan.
mengurangkan kedut.
Bagus utk paru- paru serta sistem penghadaman.
mengelakkan dr sakit sendi(sesuai utk mereka yg ade sakit lutut).
antioksida.
antifungal.
anti bakteria.
anti stress.
efektif menangani jaundis pada bayi.
cepat pulihkan luka.
merendahkan kadar kolestrol.
sihatkan usus.
Bantu menangani masalah kencing kotor.
Menyejukkan badan.
Amalkan minum setiap hari untuk kulit yang cantik serta awet muda.

Dikatakan amalan meminum rebusan Tremella ini berasal dari gundik maharaja Cina. Beliau dikatakan sangat awet muda kerana kelihatan seperti wanita 40tahun pada usia 80 tahun!

Saya dah test pada encik suami, sebelum bersukan dia minum Luk Mei dan hasilnya, encik suami boleh main futsal tanpa rasa semput selama 1 jam.

sumber : Khairunissa Rahin via Vee Zawiah

 

Baca Juga :

Lebih Sedekad Kerja Di Kafe Tersohor, Resepi Bancuh Nescafe Terlajak Sedap, Cukup Manis, Pahit Dan Berlemak

 

Dikatakan sebagai minuman untuk memulakan hari, kopi adalah perkara pertama paling penting pada waktu pagi untuk berjuta-juta orang diseluruh dunia. Aromanya dengan kerjasama susu, dan gula menjadikan ramuan berbuih itu sebagai permulaan menyenangkan untuk setiap hari.

Bagi penggemar kopi dan nescafe pastinya anda tidak sabar untuk mencuba resipi ini, warnanya yang pekat dengan tambahan ais membuatkan ia menjadi salah satu penyejuk tekak pada musim panas. Wan Luqman menerusi akaun Facebook miliknya berkongsi formula bancuhan nescafe dengan rasa yang sangat sedap.

Lebih sedekad bekerja di Starbucks membuatkan beliau sangat mahir dalam mengolah minuman mengikut seleranya. Mari curi resepi rahsianya seperti dibawah!

Salam 1 jemaah nescafe…saya tak pandai masak.

Tapi reti buat air nescafe je..huhu. Hantu nescafe, berkurun asyik minum nescafe. Tahap ketagih dah..boleh la sikit2, berbekalkan pengalaman kerja distarbucks berbelas tahun dahulu. Ini formula mengikut selera aku.

Kalau korang nak rasa macam almond latte, letak minyak kelapa dara sedikit dalam sesudu kecik. Pun sedap!

Tapi nescafe ni power, macam panadol. Juling bijik mata kalau minum. Untuk seorang minum.
Nescafe sedap bergantung pada kesempurnaan warnanya..

Mintak maaf ya, aku paling tak suka 3 in 1 tu…kite menci 3in1

Kepada penagih sekalian alam….Kalau boleh sehari sekali dua cukuplah…jangan gelas besar..280 – 325ml pun dah ok. Asal hilang ketagih…sebab tu perut kau buncit tak kempis2…yang disalahkan, nasi…kesian nasi

1. Satu sudu kecil nescafe

https://2.bp.blogspot.com/-21kADiPJw5E/WpTHvjx3oVI/AAAAAAAAE8I/dhwfjtQufu0LIIht1diPinubgjbaiq8ZACLcBGAs/s1600/16806970_10208871129406587_7563287138987219414_n.jpg#FB

 

2. 2-4 sudu kecil susu cair

https://1.bp.blogspot.com/-qznzHeUEt2w/WpTH2IatNoI/AAAAAAAAE8M/_9Goqiz3c4YY9Xt9GjznyC9WCwiuiINTwCLcBGAs/s1600/16938885_10208871129646593_5361324142033369702_n.jpg#FB

 

3. 1 1/2 sudu susu manis

https://3.bp.blogspot.com/-TQxL6vQjJe0/WpTH7wxHeRI/AAAAAAAAE8Q/YprB2Bn7Xmo5_jC6ijFGdh0oZluGOIXLwCLcBGAs/s1600/16996014_10208871129766596_6003260473729232393_n.jpg#FB

 

4. Campurkan dah kacau

https://4.bp.blogspot.com/-HG-CXGsNq1A/WpTIBWGGkhI/AAAAAAAAE8U/YelUV6OclrQmaCSeeEUS5Tus3P0RlwHWgCLcBGAs/s1600/16939467_10208871129926600_8255739985131503276_n.jpg#FB

 

5. Warna yang dimahukan ketika semua bahan dikacau. Bau macam dekat Starbucks! Jangan risau, bancuhan tak manis sangat. Cukup pahit, cukup manis dan berlemak

https://4.bp.blogspot.com/-9Y2-CcbzsuA/WpTIHzLLywI/AAAAAAAAE8Y/GcwJzCmjHhc27vMBu_SXG2HGQgWiu0oLQCLcBGAs/s1600/16807049_10208871130206607_2165326327280811833_n.jpg#FB

 

6. Tuangkan air panas yang betul-betul panas mendidih

https://3.bp.blogspot.com/-4vJqrWUtyeg/WpTIM36cjMI/AAAAAAAAE8c/OQI9R2AgnQcYZainuCkJoDkKemVyVtU8gCLcBGAs/s1600/16996104_10208871130326610_5944736522526425238_n.jpg#FB

 

7. Dah siap! Warna Sungai Pahang yang kita mahukan. Kalau nak lagi sedap, letak satu sudu minyak kelapa dara. Dah terbiasa dengan etika budaya kerja Starbucks, “never fill up the water to the top, mesti 3/4”

https://2.bp.blogspot.com/-WUdPNZOHZfQ/WpTIUDFb2aI/AAAAAAAAE8g/prOVf0gf26UI-qEAxl8lYsMSIPJ9Xr-zQCLcBGAs/s1600/16938503_10208871130566616_3580625535451961961_n.jpg#FB

 

Sumber : Wan Luqman via adamhawa

About admin

Awang Goneng memang suka cerita macam-macam!

View all posts by admin →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =